romania implicate 5

Manifestul nostru

Lumea în care trăim se modifică în fiecare zi, pe multiple planuri, fără ca cei mai mulți dintre noi să poată conștientiza în timp real schimbările.

Aceste schimbări însă, sesizate sau nu, ne influențează într-un ritm tot mai rapid și mai dramatic viața. Una dintre tendințele îngrijorătoare ale ultimilor ani în viața publică din România (dar nu numai) este decredibilizarea clasei politice actuale.

Efectul imediat? Îndepărtarea cetățeanului de tot ce înseamnă politică.

Dezamăgit de incompetența, ipocrizia și aroganța cronică a guvernanților (indiferent de culoarea lor politică) și copleșit de sentimentul că el nu contează și deci nu mai poate face nimic, românul renunță gradual până și la dreptul la vot. Se refugiază în postura de spectator pasiv al evenimentelor, în asteptarea unei soluții miraculoase care, dacă va veni, “va veni de afară”.

Pe acest fond apar și se consolidează rapid tot soiul de mișcări anti-sistem, de formațiuni politice radical extremiste ce promit agresiv îndepărtarea politicienilor compromiși, eliminarea corupției, refacerea mândriei naționale, reforma imediată a sistemelor de sănătate și educație și câte și mai câte.

 

Din păcate, experiența recentă de la noi, dar și din alte state democratice confruntate cu aceleași tendințe, ne arată că formațiunile politice de acest gen, odată validate prin votul popular, preiau rapid viciile pe care promiteau să le elimine din viața publică.

Sloganul „facem politică altfel”, repetat pe rând de toți cei angajați în cursele electorale ale ultimului deceniu, a rămas de fiecare dată o lozincă. Singurele lucruri pe care prea mulți din cei ajunși în pozițiile de decizie până în prezent par să le facă „altfel” sunt modalitățile în care ne mint, își ignoră angajamentele asumate și își promovează propriile interese.

Pentru a distrage atenția de la inadaptarea și incapacitatea lor de a gestiona responsabilitățile ce vin odată cu puterea, actorii politici lansează chemări ce duc la dezbinarea și polarizarea accentuată a societății noastre. În căutarea de responsabili pentru dificultățile cu care se confruntă, angajații „la privat” sunt convinși că cei de „la stat” huzuresc pe salarii uriașe iar cei de „la stat”, la rândul lor, îi bombăne pe privați că muncesc „pentru străini”. Tinerii îi consideră pe seniori răspunzători pentru dezastrul actual, în timp ce cei din urmă sunt convinși că greutățile și incertitudinile cu care se confruntă vin din lipsa de responsabilitate și angajament a primilor. Iar lanțul acuzelor reciproce, hrănite de toți acești pseudo-politicieni ai zilelor noastre, continuă.

Învrăjbirea noastră nu aduce beneficii decât lor, celor care, deși aleși pentru a găsi soluții problemelor societății, sunt incapabili să o facă și care nu au nicio intenție să renunțe la pozițiile câștigate, fiind conștienți că doar rămânerea în eșalonul puterii le garantează siguranța personală. Se tem pentru că știu că noi toți, împreună, de la generația de „baby boomers” și până la generația celor intrați cel mai recent in categoria votanților, cea a „nativilor digitali”, trecând prin cea a celor crescuți cu „cheia la gât” și bineînțeles a „millennial”-ilor, unul lângă altul, indiferent de profesii și angajator, dacă vom începe să punem întrebări într-o singură voce, dacă vom învăța să definim și apoi să căutăm interesele cu adevărat comune, atunci cei responsabili vor trebui să răspundă pentru toate minciunile și abuzurile.

Acest pas va fi făcut de noi toți, împreună, doar atunci când vom accepta că cele ce ne unesc sunt mult mai multe decât cele ce ne despart și vom incepe să vedem în cel de lângă noi partenerul, iar nu inamicul despre care ne vorbește obsesiv politicianul de carton. Putem redobândi controlul asupra vieților noastre doar dacă vom înțelege că nu schimbarea lumii din jurul nostru este problema de fond, ci faptul că noi ne temem să ne schimbăm odată cu ea. Nu întoarcerea la trecut (oricât de familiar), ci construirea împreună a unui viitor trebuie să fie răspunsul nostru. Soluția pentru depășirea actualei situații este implicarea reală, activă, responsabilă și informată a cetățeanului în viața politică, dincolo de participarea la alegeri. Cum? Printr-un dialog permanent și ferm cu autoritățile, monitorizarea atentă și calificată a activității acestora și sancționarea prin mijloacele oferite de democrație a oricăror forme de abuz sau ineficiență.

Pentru a atinge acest obiectiv, vă chemăm să vă alăturați nouă, în „România, implică-te” – o asociație ce își propune să contribuie la reconstrucția rolului nostru, al fiecăruia, în viața de zi cu zi a cetății. Este adevărat că politica se face în partide dar, dacă nu te regăsești în niciunul dintre cele active astăzi și vrei totuși ca opinia ta să conteze pentru ce se întâmplă cu tine și ai tăi în România, alături de noi vei avea o voce care se poate face auzită. Acum este momentul, căci orice amânare ne poate costa viitorul nostru și al familiilor noastre.

Nu avem astăzi o formulă cu rezultate garantate, dar căutând împreună, cât mai mulți, umăr la umăr, vom găsi cu siguranță calea spre a ne reîntâlni toți în mândria de a fi cetățeni ai României. Vorbim cu toți cei care vor să știe și să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat în viața publică, cu cei care nu mai vor să le fie rușine de cuvinte ca „patriotism” sau „patriot” și vor să aibă ceva de spus în construcția viitorului, cei care nu mai vor să fie mințiți, nu mai vor să fie tratați cu aroganță și indiferență, cei care vor să conteze, toți cei care sunt pregătiți să dea dar și hotărâți să ceară respect.

Ce?

Vrem să încurajăm implicarea activă și informată a cetățeanului în construcția viitorului comun, vrem ca opinia lui să conteze pentru politicieni și după ziua votului, vrem să ne asigurăm că guvernanții nu vor mai încălca legile, că își vor respecta angajamentele, că vor munci pentru binele românilor și nu vor abuza de puterea ce le este doar temporar încredințată. De fapt, vrem bun simț și respect. Vrem normalitate și decență. Vrem asumare și responsabilitate.

Cine?

“România, implică-te”, o asociație capabilă să ofere o voce demnă și puternică fiecarui român ce va alege să aibă un cuvânt de spus în viața politică.

Cum?

Respectul pentru demnitatea și drepturile fundamentale ale fiecărui cetațean se va regăsi în tot ceea ce este promovat de asociația noastră. Imparțialitatea politică va călăuzi toate acțiunile noastre, guvernanții vor fi cântăriți nu după partidul căruia aparțin, ci după măsura în care faptele lor răspund cu adevărat nevoilor majorității românilor. Onestitatea se va regăsi în toate demersurile noastre, căci înțelegem că nu o poți cere dacă nu o și oferi în egală măsură. Asumarea răspunderii pentru vorbele și faptele noastre ne va însoți fiecare pas, pentru că numai așa îl vom putea convinge pe cel de alături că poate avea încredere în noi.

Practic, „România, implică-te” își propune să încurajeze și să sprijine dialogul dintre diferitele segmente ale societății noastre. Totodată, va acționa ca purtător de cuvânt în dialogul cetățeanului cu autoritățile, asigurând astfel, în transparență, o abordare unitară și coerentă în promovarea intereselor comune. Cetațeanul își poate alege reprezentanții doar o dată la câțiva ani. Odată ajunși la putere, însă, politicienii iau, în fiecare zi, zeci de decizii cu privire la viața celor care i-au votat. „România, implică-te” va oferi oamenilor o modalitate de a transmite celor pe care i-au ales ce părere au despre activitatea lor (ori de câte ori e nevoie, nu doar în ziua votului!).

“România, implică-te” va urmări evoluțiile politice care au potențialul de a ne afecta viața și le va prezenta explicit, pentru o informare corectă și responsabilă a cetățeanului, prea des intoxicat de “fake news” și teorii ale conspirației lansate de cei interesați. De asemenea, va monitoriza conduita actorilor politici sau a aspiranților la acest statut, cu accent pe competența și onestitatea lor, astfel încât cetățeanul să decidă în cunoștință de cauză atunci când își alege reprezentanții.

Totodată, “România, implică-te” va acționa pentru a se asigura că guvernanții nu încalcă legile naționale, normele morale și promisiunile pe care le-au făcut în alegeri, trăgând puternice semnale de alarmă către cetățeni și autorități atunci când constată abateri. Nu în ultimul rând, organizația noastră își propune să ajute cetățenii să se organizeze, să își facă cunoscute opiniile și să le apere prin instrumentele democratice la care avem cu toții dreptul.

Vino alături de noi!

Ne dorim o societate mai unită și mai hotărâtă să își ceară drepturile. Vrem să nu mai ajungem să plătim din buzunarele noastre paraziți instituționali, să nu mai fim furați, disprețuiți, ignorați.

Vrem, pentru noi și copiii noștri, un viitor în care respectul, integritatea și responsabilitatea sunt valori cheie, un viitor mai bun.

Iar pentru asta, e nevoie să ieșim din amorțeală și să ne implicăm!

Avem nevoie de sprijinul tău pentru a face ca lucrurile să se întâmple.